Przedszkole Nr 8 im. Janka Wędrowniczka w Koninie

Przedszkole Nr 8
im. Janka Wędrowniczka
ul. Przemysłowa 12, 62-510 Konin

tel: 63 242 48 07

Jadłospis

        Jadłospis

od 09.05. do 13.05.2022r.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie(mąka) z masłem. Ser żółty. Sałata, pomidor, ogórek świeży,wiórki rzodkiewki. Kakao (mleko).

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami (koper, por, marchewka, pietruszka, ziemniaki, seler, jajko, mąka). Naleśniki z kremem twarogowym -waniliowym polane gorącymi wiśniami (mąka, jajka, ser biały).Kompot jabłkowy. Kiwi.

Podwieczorek: Kanapki wiosenne – Chleb razowy (mąka) z masłem. Sałata, ogórek świeży, rzodkiewka, szczypior, pomidor malinowy. Herbata owocowa.

WTOREK

Śniadanie: Kasza jaglane na mleku. Pieczywo mieszane pszenno-żytnie(mąka) z masłem. Talarki jajka z sosem jogurtowo-majonezowym. Pomidor, szczypior, wiórki rzodkiewki. Herbata owocowa.

Obiad: Barszcz biały z ziemniakami(pietruszka, marchewka, por, seler, ziemniaki, śmietana). Spaghetti z sosem warzywno-mięsnym (marchew, pietruszka, seler, por, mąka, jaja). Kompot agrestowy.

Podwieczorek: Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem. Woda źródlana z cytryną.

ŚRODA

Śdniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie(mąka) z masłem. Szynka drobiowa (min 70% mięsa). Sałata rukola, pomidor malinowy, ogórek kwaszony. Herbata miętowa. Kawa inka na mleku.

Obiad: Zupa – krem z zielonego groszku(groszek zielony, marchew, pietruszka,seler, por). Kotlet z fileta panierowany(jaja, bułka tarta). Ziemniaki z koperkiem. Surówka z selera
z jabłkiem. Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Kasza manna na mleku polana gorącymi truskawkami. Woda źródlana.

CZWARTEK

Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie(mąka) z masłem. Kolorowy twarożek(ser biały, rzodkiewka, szczypiorek, papryka żółta, papryka czerwona). Kawa zbożowa na mleku.

Obiad: Zupa wiedeńska (kasza manna, marchew, seler, por, pietruszka). Filet z ryby w sosie greckim (miruna, marchew, seler, por, pietruszka). Ziemniaki z koperkiem. Kompot cytrynowy.

Podwieczorek: Chleb żytni (mąka) z masłem i wędliną (min 70% mięsa). Sałata, pomidor. Herbata rumiankowa.

PIĄTEK

Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie(mąka) z masłem. Polędwica sopocka(min 70% mięsa). Sałata, pomidor, ogórek kwaszony, talarki rzodkiewki. Kawa zbożowa na mleku.

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (ogórek kwaszony, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana). Kluski leniwe z cynamonem (mąka, ser biały, jajka). Surówka z marchewki. Kompot wiśniowy. Melon.

Podwieczorek: Koktajl malinowy. Jabłko.

 

Posiłki podawane są w godzinach:

 

8.30 - śniadanie

12.00 - obiad

14.30 - podwieczorek

 

Dbamy o to, by jedzenie było dla dzieci przyjemnością, a nie przymusem - nie zmuszamy ale zachęcamy do próbowania potraw.

Wdrażamy też nasze przedszkolaki do samodzielnego przygotowywania kanapek, sałatek, koktajli, a nawet
i ciasteczek.

Dbamy również o dzieci ze specjalnymi potrzebami dietetycznymi. Jesteśmy otwarci na sugestie i propozycje rodziców.

 

Każdego dnia serwujemy  smaczne posiłki przygotowane ze zdrowych produktów w naszej przedszkolnej kuchni.

 

  • śniadanie m.in.: - zupa mleczna lub płatki z mlekiem, kolorowe kanapki z pieczywa mieszanego z wędliną, serem i warzywami sezonowymi, z pastami: twarogowymi, jajecznymi, warzywnymi, jajko, dżem, miód, mleko, kakao lub herbata, owoc sezonowy, sok wieloowocowy lub owocowo-warzywny 

 

  • obiad - składa się z dwóch dań m.in.:  zupy sporządzonej na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym oraz drugiego dania: ziemniaki lub różnego rodzaju kasze lub ryż, porcja mięsa lub ryby, dania jarskie, surówki warzywne lub owocowo-warzywne,warzywa na parze, kompot owocowy.

 

  • podwieczorek - kolorowe kanapki, owocowe kisiele, budynie, kaszki,  koktajle mleczno-owocowe, świeże owoce sezonowe.

 

 

       Woda źródlana do dyspozycji dzieci w grupach. Jabłka i inne owoce podawane codziennie.
Na obiad podawane są  naprzemiennie dania mięsne, rybne oraz jarskie.

POGRUBIONĄ CZCIONKĄ ZNACZONO ALERGENY.

Dzieci na diecie otrzymują produkty zamienne bez alergenów.

 

Wykaz produktów i alergenów-sklad potraw plik do pobrania

 

 

 

 

krasnoludki
biedronki
smerfy
misiaki
jezyki

Linki

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.