krasnoludki
smerfy
misiaki
biedronki
jezyki

Przedszkole Nr 8 im. Janka Wędrowniczka w Koninie

Przedszkole Nr 8
im. Janka Wędrowniczka
ul. Przemysłowa 12, 62-510 Konin

tel: 63 242 48 07

Jadłospis

          Jadłospis

od 28.09. do 02.10.2020r.

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek  

   

Poniedziałek
28.09.2020

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Pasta z jaj.

Sałata, pomidor, ogórek zielony.

Kakao na mleku.

Kolorowa papryka do chrupania.


                 

                                           

  Zupa ogórkowa (ogórek kwaszony, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, pomidory). Pierogi leniwe

z cynamonem (ser biały, mąka, jajka). Surówka z marchewki i ananasa.

Sok naturalny. Owoce.

Zapiekanki z szynką (min. 80% mięsa) i żółtym serem

i ketchupem (mąka). Jabłko.

Herbata ziołowa.

 

 

 

Wtorek
29.09.2020

Płatki orkiszowe na mleku.

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Szynka drobiowa (min.80%mięsa). Sałata, pomidor, ogórek kwaszony, rzodkiewka.

Herbata miętowa.

 

Zupa krem - z dyni z makaronem (dynia,

seler, marchew, pietruszka, por, mąka, jajko).

 Gulasz drobiowy

w sosie koperkowym (filet z indyka, śmietana, mąka).

Kasza jęczmienna. Surówka wielowarzywna (marchewka, seler, por, kapusta biała).

Kompot. Owoce.


 

 Krem z kaszy kukurydzianej (mleko) z gorącymi malinami.

Cytrynada.



         

             

Środa
30.09.2020

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Ser żółty.

Sałata, pomidor malinowy,

wiórki rzodkiewki, zielony ogórek.

Kawa inka na mleku.

Marchewka do chrupania                                        

 

 Zupa – Krem ze świeżych pomidorków

(pomidory, marchew, pietruszka,

seler, por, mąka, śmietana).

Kopytka z gotowaną kiszoną kapustą (mąka, jajka, ziemniaki).

Sok naturalny. Owoce.

 

 

             

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem.

Kiełbasa krakowska (min. 80% mięsa). Pomidor, ogórek kwaszony. Herbata owocowa.

 

 

 

   

Czwartek
01.10.2020

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.

Pasta z białego sera z czarnuszką

Sałata, pomidor malinowy,

szczypior, rzodkiewka.

Kawa zbożowa na mleku.

Zupa – kalafiorowa rosołowa z natką pietruszki (kalafior, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki).

Ryba panierowana (dorsz, jajko, bułka tarta). Ziemniaki z koperkiem.

Warzywa gotowane z masełkiem (marchewka mini, brokuł).

Kompot. Owoce.

      Ryż na mleku z pieczonym jabłkiem i cynamonem.

Woda źródlana z miodem

i cytryną.


                      


  


                              

 

Piątek 02.10.2020                                 

Zupa mleczna z kaszki manny.

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.

Filet z indyka (min. 80%mięsa).

Sałata, pomidor, ogórek kwaszony,

talarki rzodkiewki. Herbata miętowa.

Marchewka do chrupania.                          

Zupa - krupnik (kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, por).

Kotlet mielony (jajka, bułka tarta).

Ziemniaki z koperkiem.

Buraczki tarte z jabłkiem.

Sok naturalny. Owoce.         

Chałka (mąka) z masłem

i miodem. Kakao (mleko).

 


        

 

 


 

Posiłki podawane są w godzinach:

 

8.30 - śniadanie

12.00 - obiad

14.30 - podwieczorek

 

Dbamy o to, by jedzenie było dla dzieci przyjemnością, a nie przymusem
- nie zmuszamy ale zachęcamy do próbowania potraw.

Wdrażamy też nasze przedszkolaki do samodzielnego przygotowywania kanapek, sałatek, koktajli  a nawet i ciasteczek.

Dbamy również o dzieci ze specjalnymi potrzebami dietetycznymi. Jesteśmy otwarci na sugestie i propozycje rodziców.

 

Każdego dnia serwujemy  smaczne posiłki przygotowane ze zdrowych produktów w naszej przedszkolnej kuchni.

 

  • śniadanie m.in.: - zupa mleczna lub płatki z mlekiem, kolorowe kanapki
    z pieczywa mieszanego z wędliną, serem i warzywami sezonowymi,
    z pastami: twarogowymi, jajecznymi, warzywnymi, jajko, dżem, miód, mleko, kakao lub herbata, owoc sezonowy, sok wieloowocowy lub owocowo-warzywny 

 

  • obiad - składa się z dwóch dań m.in.:  zupy sporządzonej na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym oraz drugiego dania: ziemniaki lub różnego rodzaju kasze lub ryż, porcja mięsa lub ryby, dania jarskie, surówki warzywne lub owocowo-warzywne,warzywa na parze, kompot owocowy.

 

  • podwieczorek - kolorowe kanapki, owocowe kisiele, budynie, kaszki,  koktajle mleczno-owocowe, świeże owoce sezonowe.

 

 

       Woda źródlana do dyspozycji dzieci w grupach. Jabłka i inne owoce podawane codziennie.
Na obiad podawane są  naprzemiennie dania mięsne, rybne oraz jarskie.

POGRUBIONĄ CZCIONKĄ ZNACZONO ALERGENY.

Dzieci na diecie otrzymują produkty zamienne bez alergenów.

 

Wykaz produktów i alergenów-sklad potraw plik do pobrania

 

 

 

 

Linki

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.