Jadłospis
od 27.06. do 30.06.2022r.
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Biały ser. Sałata, pomidor, szczypior, rzodkiewka. Kakao (mleko).
Obiad: Kapuśniak z kwaszonej kapusty (seler). Łazanki z kapustą i mięsem. Kompot jabłkowy.
Podwieczorek: Malinowa chmurka – kasza manna (mleko) z konfiturą malinową.
WTOREK
Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Pomidor malinowy, kiełki mix, ogórek kwaszony, sałata roszponka. Kawa zbożowa na mleku.
Obiad: Zupa ryzowa ( seler).Gulasz drobiowy z kaszą jęczmienną. Ogórek kwaszony Kompot porzeczkowy.
Podwieczorek: Chleb z masłem i musem jabłkowym. Herbata owocowa.
ŚRODA
Śdniadanie: Płatki owsiane na mleku. Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Ser żółty. Sałata rukola, pomidorki koktajlowe, kiełki rzodkiewki, ogórek kwaszony. Herbata miętowa.
Obiad: Zupa jarzynowa. Naleśniki z dżemem malinowym. Kompot wiśniowym. Jabłko.
Podwieczorek: Ryż na mleku z musem porzeczkowym.
CZWARTEK
Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Jajko. Sałata, pomidor malinowy. Kawa inka na mleku.
Obiad: Zupa wiedeńska. Placki ziemniaczane z serem. Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: Chleb z masłem, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka. Herbata.
PIĄTEK
Śniadanie:
Podwieczorek:
Posiłki podawane są w godzinach:
8.30 - śniadanie
12.00 - obiad
14.30 - podwieczorek
Dbamy o to, by jedzenie było dla dzieci przyjemnością, a nie przymusem - nie zmuszamy ale zachęcamy do próbowania potraw.
Wdrażamy też nasze przedszkolaki do samodzielnego przygotowywania kanapek, sałatek, koktajli, a nawet
i ciasteczek.
Dbamy również o dzieci ze specjalnymi potrzebami dietetycznymi. Jesteśmy otwarci na sugestie i propozycje rodziców.
Każdego dnia serwujemy smaczne posiłki przygotowane ze zdrowych produktów w naszej przedszkolnej kuchni.
- śniadanie m.in.: - zupa mleczna lub płatki z mlekiem, kolorowe kanapki z pieczywa mieszanego z wędliną, serem i warzywami sezonowymi, z pastami: twarogowymi, jajecznymi, warzywnymi, jajko, dżem, miód, mleko, kakao lub herbata, owoc sezonowy, sok wieloowocowy lub owocowo-warzywny
- obiad - składa się z dwóch dań m.in.: zupy sporządzonej na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym oraz drugiego dania: ziemniaki lub różnego rodzaju kasze lub ryż, porcja mięsa lub ryby, dania jarskie, surówki warzywne lub owocowo-warzywne,warzywa na parze, kompot owocowy.
- podwieczorek - kolorowe kanapki, owocowe kisiele, budynie, kaszki, koktajle mleczno-owocowe, świeże owoce sezonowe.
Woda źródlana do dyspozycji dzieci w grupach. Jabłka i inne owoce podawane codziennie.
Na obiad podawane są naprzemiennie dania mięsne, rybne oraz jarskie.
POGRUBIONĄ CZCIONKĄ ZNACZONO ALERGENY.
Dzieci na diecie otrzymują produkty zamienne bez alergenów.
Wykaz produktów i alergenów-sklad potraw | plik do pobrania |