Przedszkole Nr 8 im. Janka Wędrowniczka w Koninie

Przedszkole Nr 8
im. Janka Wędrowniczka
ul. Przemysłowa 12, 62-510 Konin

tel: 63 242 48 07

Jadłospis

        Jadłospis

od 27.06. do 30.06.2022r.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Biały ser. Sałata, pomidor, szczypior, rzodkiewka. Kakao (mleko).

Obiad: Kapuśniak z kwaszonej kapusty (seler). Łazanki z kapustą i mięsem. Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Malinowa chmurka – kasza manna (mleko) z konfiturą malinową.

WTOREK

Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Pomidor malinowy, kiełki mix, ogórek kwaszony, sałata roszponka. Kawa zbożowa na mleku.

Obiad: Zupa ryzowa ( seler).Gulasz drobiowy z kaszą jęczmienną. Ogórek kwaszony Kompot porzeczkowy.

Podwieczorek: Chleb z masłem i musem jabłkowym. Herbata owocowa.

ŚRODA

Śdniadanie: Płatki owsiane na mleku. Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Ser żółty. Sałata rukola, pomidorki koktajlowe, kiełki rzodkiewki, ogórek kwaszony. Herbata miętowa.

Obiad: Zupa jarzynowa. Naleśniki z dżemem malinowym. Kompot wiśniowym. Jabłko.

Podwieczorek: Ryż na mleku z musem porzeczkowym.

CZWARTEK

Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Jajko. Sałata, pomidor malinowy. Kawa inka na mleku.

Obiad: Zupa wiedeńska. Placki ziemniaczane z serem. Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb z masłem, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka. Herbata.

PIĄTEK

Śniadanie: 

Obiad: 

Podwieczorek: 

 

Posiłki podawane są w godzinach:

 

8.30 - śniadanie

12.00 - obiad

14.30 - podwieczorek

 

Dbamy o to, by jedzenie było dla dzieci przyjemnością, a nie przymusem - nie zmuszamy ale zachęcamy do próbowania potraw.

Wdrażamy też nasze przedszkolaki do samodzielnego przygotowywania kanapek, sałatek, koktajli, a nawet
i ciasteczek.

Dbamy również o dzieci ze specjalnymi potrzebami dietetycznymi. Jesteśmy otwarci na sugestie i propozycje rodziców.

 

Każdego dnia serwujemy  smaczne posiłki przygotowane ze zdrowych produktów w naszej przedszkolnej kuchni.

 

  • śniadanie m.in.: - zupa mleczna lub płatki z mlekiem, kolorowe kanapki z pieczywa mieszanego z wędliną, serem i warzywami sezonowymi, z pastami: twarogowymi, jajecznymi, warzywnymi, jajko, dżem, miód, mleko, kakao lub herbata, owoc sezonowy, sok wieloowocowy lub owocowo-warzywny 

 

  • obiad - składa się z dwóch dań m.in.:  zupy sporządzonej na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym oraz drugiego dania: ziemniaki lub różnego rodzaju kasze lub ryż, porcja mięsa lub ryby, dania jarskie, surówki warzywne lub owocowo-warzywne,warzywa na parze, kompot owocowy.

 

  • podwieczorek - kolorowe kanapki, owocowe kisiele, budynie, kaszki,  koktajle mleczno-owocowe, świeże owoce sezonowe.

 

 

       Woda źródlana do dyspozycji dzieci w grupach. Jabłka i inne owoce podawane codziennie.
Na obiad podawane są  naprzemiennie dania mięsne, rybne oraz jarskie.

POGRUBIONĄ CZCIONKĄ ZNACZONO ALERGENY.

Dzieci na diecie otrzymują produkty zamienne bez alergenów.

 

Wykaz produktów i alergenów-sklad potraw plik do pobrania

 

 

 

 

krasnoludki
biedronki
smerfy
misiaki
jezyki

Linki

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.