krasnoludki
biedronki
jezyki
smerfy
misiaki

Przedszkole Nr 8 im. Janka Wędrowniczka w Koninie

Przedszkole Nr 8
im. Janka Wędrowniczka
ul. Przemysłowa 12, 62-510 Konin

tel: 63 242 48 07

Jadłospis


 

 

Posiłki podawane są w godzinach:

8.30 - śniadanie

12.00 - obiad

14.30 - podwieczorek

 

Dbamy o to, by jedzenie było dla dzieci przyjemnością, a nie przymusem
- nie zmuszamy ale zachęcamy do próbowania potraw.

Wdrażamy też nasze przedszkolaki do samodzielnego przygotowywania kanapek, sałatek, koktajli  a nawet i ciasteczek.

Dbamy również o dzieci ze specjalnymi potrzebami dietetycznymi. Jesteśmy otwarci na sugestie i propozycje rodziców.

 

Każdego dnia serwujemy  smaczne posiłki przygotowane ze zdrowych produktów w naszej przedszkolnej kuchni.

 

  • śniadanie - zupa mleczna lub płatki z mlekiem, kolorowe kanapki
    z pieczywa mieszanego z wędliną, serem i warzywami sezonowymi,
    z pastami: twarogowymi, jajecznymi, warzywnymi, jajko, dżem, miód, mleko, kakao lub herbata, owoc sezonowy, sok wieloowocowy lub owocowo-warzywny 

 

  • obiad - składa się z dwóch dań:  zupy sporządzonej na wywarze mięsno-warzywnym oraz drugiego dania: ziemniaki lub różnego rodzaju kasze lub ryż, porcja mięsa lub ryby, dania jarskie, surówki warzywne lub owocowo-warzywne,warzywa na parze, kompot owocowy.

 

  • podwieczorek - kolorowe kanapki, owocowe kisiele, budynie, kaszki,  koktajle mleczno-owocowe, świeże owoce sezonowe.

 

 

Jadłospis

 
 

od 27.05 do 31.05.2019

 
     

Poniedziałek 27.05.2019
Płatki ryżowe (ziarno ryżu) na mleku.
Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, kwas chlebowy, sól) z masłem 82% (śmietana). Pasta z jaj i parówki (parówki  z kurczaka: filet z kurczaka 90%,  przyprawy-mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler i gorczycę). Pomidor malinowy, wiórki rzodkiewki. Herbata miętowa (liście suszonej mięty) .

Zupa ziemniaczana ze świeżymi pomidorkami (ziemniaki, pomidory, marchew, pietruszka, seler, por, woda, pieprz, ziele angielskie liść laurowy, liść laurowy-przyprawy mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler i gorczycę). Kluski leniwe z cynamonem (mąka pszrnna, mąka ziemniaczana,  ser biały-mleko pasteryzaowane, bakterie fermentacji mlekowej, jajka, cynamon-może zawierać gluten, jajka, soję i prdukty pochodne seler i gorczycę). Surówka z marchewki i pomarańczy. Kompot (porzeczka czarna, woda, miód naturalny). Owoce.

Bułka grahamka (mąka graham, maka pszenna, woda, drożdże, sół, cukier) z masłem 82% (śmietana).                   Szynka z drobiowa (filet z indyka 90%,  przyprawy-mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler i gorczycę). Pomidor, ogórek kwaszony (przyprawy-mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler i gorczycę).
Kawa inka (jęczmień, żyto, cykoria, burak  cukrowy)               na mleku.

Wtorek 28.05.2019
Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, kwas chlebowy, sól) z masłem 82% (śmietana). Sałatka rybna (tuńczyk (65%), olej roślinny (20%), woda, sól)                      z kwaszonym ogórkiem (przyprawy-mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler i gorczycę)                                z czerwoną cebulką, kolorową papryką, rzodkiewką i czarnuszką.
Kawa inka (jęczmień, żyto, cykoria, burak  cukrowy) na mleku.

Zupa- Krem z brokuła (kurczak, brokuł, por, marchewka, pietruszka, seler, woda, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk-przyprawy mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler i gorczycę, sól-o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna) z grzankami razowymi (mąka żytnia razowa, mąka żytnia, mąka pszenna, sól, drożdże, woda). Pieczona pałeczka z kurczaka (olej rafinowany  rzepakowy z pierwszego tłoczenia, pieprz, papryka, bazylia, oregano-przyprawy mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler i gorczycę, sól-o obniżonej zawartości sodu).   
Młode ziemniaki z koperkiem. Mizeria (jogurt naturalny-mleko, białka mleka, mleko w proszku odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowych).
Kompot (porzeczka czerwona, woda, miód naturalny). Owoce.

Koktajl malinowy na maślance (białka mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej, mleko odtłuszczone               w proszku, mleko pasteryzowane, miód naturalny). Banan.

Środa 29.05.2019
Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem 82% (śmietana). Filet gotowany
z indyka (filet z indyka 90%,  przyprawy-mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler i gorczycę). Pomidor,  sałata , ogórek kwaszony (przyprawy-mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler                          i gorczycę), talarki rzodkiewki. Kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu może zawierać śladowe ilości soi, mleka i glutenu)                  na mleku.

Żurek z ziemniakami (mąka żytnia, woda, przyprawy-mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler i gorczycę, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, sól-o obniżonej zawartości sodu ).
Naleśniki (maka pszenna, jajka, mleko, olej rafinowany rzepakowy z pierwszego tłoczenia)   ze świeżą truskawką polane sosem jogurtowo-waniliowym (jogurt naturalny-mleko, białka mleka, mleko  odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowych,  cukier waniliowy-cukier, aromat etyiowanilina-może zawierać gluten i mleko). Kompot (mieszanka owocowa,woda, miód naturalny). Owoce.

Chleb razowy (mąka żytnia razowa, mąka żytnia, mąka pszenna, sól, drożdże, woda) z masłem 82% (śmietana)             i miodem naturalnym. Mleko. Jabłko.

Czwartek 30.05.2019
Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, kwas chlebowy, sól) z masłem 82% (śmietana). Ser żółty (mleko, sól, stabilizator, chlorek wapnia, kultury bakterii). Sałata, pomidor malinowy, ogórek zielony, kiełki brokuła.Kawa zbożowa (cykoria, żyto) na mleku.

Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami (podudzie z kurczaka, kapusta, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk-przyprawy mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler i gorczycę, sól-o obniżonej zawartości sodu).
Klopsy (karkówka, łopatka wieprzowa, jajkabułka tarta-mąka pszenna, drożdże w sosie pomidorowym (koncentrat pomidorowy (30%), majeranek, pieprz-przyprawy mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler i gorczycę, sól-o obniżonej zawartości sodu)  z makaronem z pełnego ziarna (mąka makaronowa, pszenna pełnoziarnista ). Surówka z selera z jogurtem (mleko, białka mleka, mleko  odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowych). Kompot (jabłka, woda, miód naturalny). Owoce.

Krem z kaszy manny (ziarno pszenicy, węglowodany,  błonnik, białko) z gorącymi truskawkami. Kiwi ½.
Woda źródlana.

Piątek 31.05.2019                                   
Polewka na maślance (białka mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej, mleko odtłuszczone w proszku, mleko pasteryzowane) z białym serem (mleko pasteryzowane, bakteriefermentacji mlekowej). Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże kwas chlebowy, sól) z masłem 82% (śmietana). Sałata, pomidor malinowy, rzodkiewka, ogórek zielony.
Kawa zbożowa (cykoria, żyto) na mleku.

Zupa wiśniowa (wiśnie, woda, mąka ziemniaczana, cukier)  z lanym ciastem (mąka pszernna, jajka). Kotleciki rybne (miruma-filet, jajka, bułka tarta-mąka pszenna, drożdże, cukier, olej rafinowany rzepakowy z pierwszego tłoczenia , pieprz cytrynowy, sól-o obniżonej zawartości sodu- przyprawy mogą zawierać gluten, jaja, soję, mleko, produkty pochodne oraz seler i gorczycę). Młode ziemniaki z koperkiem. Warzywa gotowane (marchewka mini, brokuł, kalafior). Kompot (porzeczka czerwona, woda, miód naturalny). Owoce.

Świeże truskawki z bitą śmietaną                                      (śmietanka 36% tłuszczu pasteryzowana, homogenizowana)
                      

 

 

       Woda źródlana do dyspozycji dzieci w grupach. Jabłka podawane codziennie.
Na obiad podawane są  naprzemiennie dania mięsne, rybne oraz jarskie.

POGRUBIONĄ CZCIONKĄ ZNACZONO ALERGENY.

Dzieci na diecie otrzymują produkty zamienne bez alergenów.

Wykaz alergenów w pieczywie znajduje się w osobnym arkuszu                      
zamieszczonym obok jadłospisu.

 

 

 

 

Aktualizacja: 16 sierpnia 2019

Linki

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.