krasnoludki
biedronki
jezyki
smerfy
misiaki

Przedszkole Nr 8 im. Janka Wędrowniczka w Koninie

Przedszkole Nr 8
im. Janka Wędrowniczka
ul. Przemysłowa 12, 62-510 Konin

tel: 63 242 48 07

Jadłospis


 

 

Posiłki podawane są w godzinach:

8.30 - śniadanie

12.00 - obiad

14.30 - podwieczorek

 

Dbamy o to, by jedzenie było dla dzieci przyjemnością, a nie przymusem
- nie zmuszamy ale zachęcamy do próbowania potraw.

Wdrażamy też nasze przedszkolaki do samodzielnego przygotowywania kanapek, sałatek, koktajli  a nawet i ciasteczek.

Dbamy również o dzieci ze specjalnymi potrzebami dietetycznymi. Jesteśmy otwarci na sugestie i propozycje rodziców.

 

Każdego dnia serwujemy  smaczne posiłki przygotowane ze zdrowych produktów w naszej przedszkolnej kuchni.

 

  • śniadanie - zupa mleczna lub płatki z mlekiem, kolorowe kanapki
    z pieczywa mieszanego z wędliną, serem i warzywami sezonowymi,
    z pastami: twarogowymi, jajecznymi, warzywnymi, jajko, dżem, miód, mleko, kakao lub herbata, owoc sezonowy, sok wieloowocowy lub owocowo-warzywny 

 

  • obiad - składa się z dwóch dań:  zupy sporządzonej na wywarze mięsno-warzywnym oraz drugiego dania: ziemniaki lub różnego rodzaju kasze lub ryż, porcja mięsa lub ryby, dania jarskie, surówki warzywne lub owocowo-warzywne,warzywa na parze, kompot owocowy.

 

  • podwieczorek - kolorowe kanapki, owocowe kisiele, budynie, kaszki,  koktajle mleczno-owocowe, świeże owoce sezonowe.

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 11.02.2019

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Tzatziki (ser biały, ogórek zielony, czosnek).

Sałata, pomidor, wiórki rzodkiewki.

Kakao (mleko).

Słupki białej rzodkwi do chrupania.

Zalewajka z ziemniakami (żurek, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler). Kurczak w potrawce (śmietana, mąka). Ryż brązowy na sypko. Marchewka tarta z jabłkiem.

Kompot. Owoce.         

 

Shake truskawkowy (maślanka). Mandarynka.

                   

Wtorek 12.02.2019

Płatki jaglane na mleku.

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.

Kurczak faszerowany (min. 70% mięsa).

Pomidor malinowy, kiełki brokuła, ogórek kwaszony, sałata roszponka.

Herbata ziołowa.

Zupa ogórkowa z ziemniakami (ogórek kwaszony, marchew, pietruszka,

seler, por, ziemniaki, śmietana).

Kluski leniwe z cynamonem (mąka, ser biały, jajka). Sałatka owocowa.

Kompot.                          

 

Bułka grahamka (mąka)

z masłem. Pasta z wędzonej makreli z kwaszonym ogórkiem i kolorową papryką.

Wiórki rzodkiewki.

Herbata owocowa.                                                       

Środa 13.02.2019

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Ser żółty.

Sałata rukola, pomidorki koktajlowe, kiełki rzodkiewki, ogórek kwaszony. Kawa zbożowa na mleku.

 

Zupa szpinakowa z ziemniakami (szpinak, ziemniaki, marchewka,

seler, por, pietruszka, śmietana).

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym (mąka). Kasza kuskus.

Gotowana marchewka mini.

Kompot. Owoce.

Krem z kaszki kukurydzianej (mleko) polany gorącą konfiturą wiśniową. Kiwi ½.                                   

                     

Czwartek 14.02.2019

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.

Jajko z sosem tatarskim (ogórek kwaszony, jogurt, majonez).

Sałata roszponka, pomidor, kiełki mix, zielony ogórek. Kawa inka (mleko).

Kalarepka do chrupania.

„Parzybroda” - Kapuśniak ze świeżej kapusty (kapusta, ziemniaki, marchew, por,  pietruszka, seler).

Burger rybny (jajka, bułka tarta). Ziemniaczki z koperkiem.

Surówka z czerwonej kapusty

z cebulką i marchewką.  

Kompot. Owoce.

Deser jogurtowo-malinowy.                                        

Banan.                              

 

                          

Piątek 15.02.2019                                  

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.

Kiełbasa szynkowa (min. 70% mięsa).

Pomidor, sałata, ogórek świeży,

kiełki brokuła.

Kawa zbożowa na mleku.

Zupa – krupnik (kasza jęczmienna, marchewka, ziemniaki, pietruszka,

por, seler. Kotlet z jaj (jaja, bułka tarta). Surówka z selera z jabłkiem

i prażonymi orzechami.

Ziemniaki z koperkiem.

Kompot. Owoce.

 

Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem.

Woda źródlana z cytryną.

 

 


 

       Woda źródlana do dyspozycji dzieci w grupach. Jabłka podawane codziennie.
Na obiad podawane są  naprzemiennie dania mięsne, rybne oraz jarskie.

POGRUBIONĄ CZCIONKĄ ZNACZONO ALERGENY.

Dzieci na diecie otrzymują produkty zamienne bez alergenów.

Wykaz alergenów w pieczywie znajduje się w osobnym arkuszu                      
zamieszczonym obok jadłospisu.

 

 

 

 

Aktualizacja: 16 lutego 2019

Linki

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.