krasnoludki
misiaki
jezyki
biedronki
smerfy

Przedszkole Nr 8 im. Janka Wędrowniczka w Koninie

Przedszkole Nr 8
im. Janka Wędrowniczka
ul. Przemysłowa 12, 62-510 Konin

tel: 63 242 48 07

Jadłospis


 

 

Posiłki podawane są w godzinach:

8.30 - śniadanie

12.00 - obiad

14.30 - podwieczorek

 

Dbamy o to, by jedzenie było dla dzieci przyjemnością, a nie przymusem
- nie zmuszamy ale zachęcamy do próbowania potraw.

Wdrażamy też nasze przedszkolaki do samodzielnego przygotowywania kanapek, sałatek, koktajli  a nawet i ciasteczek.

Dbamy również o dzieci ze specjalnymi potrzebami dietetycznymi. Jesteśmy otwarci na sugestie i propozycje rodziców.

 

Każdego dnia serwujemy  smaczne posiłki przygotowane ze zdrowych produktów w naszej przedszkolnej kuchni.

 

  • śniadanie - zupa mleczna lub płatki z mlekiem, kolorowe kanapki
    z pieczywa mieszanego z wędliną, serem i warzywami sezonowymi,
    z pastami: twarogowymi, jajecznymi, warzywnymi, jajko, dżem, miód, mleko, kakao lub herbata, owoc sezonowy, sok wieloowocowy lub owocowo-warzywny 

 

  • obiad - składa się z dwóch dań:  zupy sporządzonej na wywarze mięsno-warzywnym oraz drugiego dania: ziemniaki lub różnego rodzaju kasze lub ryż, porcja mięsa lub ryby, dania jarskie, surówki warzywne lub owocowo-warzywne,warzywa na parze, kompot owocowy.

 

  • podwieczorek - kolorowe kanapki, owocowe kisiele, budynie, kaszki,  koktajle mleczno-owocowe, świeże owoce sezonowe.

 

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 14.05.2018

Zupa mleczna – płatki ryżowe.

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.

Jajko gotowane z sosem

jogurtowo-majonezowym.

Sałata, szczypior, pomidor.

Herbata miętowa.

                 

Rosół  z makaronem (marchewka, pietruszka, seler, por, mąka, jajka). Panierowana pierś kurczaka (bułka tarta, jajka). Ziemniaki z koperkiem.                                                    Surówka z marchewki i jabłka.

Kompot. Owoce.

                                 

Bułka grahamka (mąka)                  z masłem i miodem.

Mleko.

                                  

Wtorek 15.05.2018

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.

Kiełbasa szynkowa (min.70%mięsa). Sałata – roszponka, pomidor,

kolorowa papryka.                 

Kawa zbożowa (mleko).

Kalarepka do chrupania.

Zupa grochowa z ziemniakami (groch, ziemniaki, marchewka, pietruszka,

seler, por). Kopytka z młodą kapustą (ziemniaki, mąka, jajka).

Sok naturalny. Owoce.

                                 

Krem z kaszy manny

na mleku polany gorącymi wiśniami. Owoce.        

 

Środa 16.05.2018

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.

Serowe rozmaitości.

Pomidor, szczypior, sałata roszponka,

kiełki rzodkiewki. Kakao (mleko).

Marchewka do chrupania.                       

                                         

Zupa pomidorowa z lanym ciastem (seler, marchew, pietruszka, por, przecier pomidorowy, jajka, śmietana, mąka). Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną (mąka). Surówka z kwaszonej kapusty z marchewką.

Kompot. Owoce.                                                  

Kisiel truskawkowy.

Chipsy jabłkowe.

 

               

Czwartek 17.05.2018

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Ser żółty.

Pomidor, ogórek kwaszony, sałata rukola. Kawa inka (mleko).              Marchewka do chrupania.

     

                          

Zupa- krupnik ryżowy z warzywami                               (ryż, marchew, pietruszka, seler, por).  Makaron pełnoziarnisty z białym serem polany sosem truskawkowym

(mąka, jajka, ser biały).

Sok naturalny. Owoce.

Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (mąka)

z masłem.

Szynka wiejska (min70%mięsa).

Ogórek zielony, talarki rzodkiewki.

Herbata owocowa.                

Piątek 18.05.2018                                  

Zupa mleczna - polewka (maślanka, ser biały, mąka). Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.

Szynka drobiowa (70% mięsa).

Sałata, pomidor, ogórek kwaszony.

Herbata rumiankowa.

                            

Zupa-krem brokułowy z makaronem (śmietana, mąka, jajka, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por).                 Ryba panierowana (jajka, mąka). Ziemniaki z koperkiem.

Warzywa gotowane z masłem

(marchewka, kalafior). Kompot. Owoce.                                           

 

„Jogurtowa fantazja”

z bananami i malinami.

 

                                                                                          

 


Na obiad podawane są  naprzemiennie dania mięsne, rybne oraz jarskie.

       Woda źródlana do dyspozycji dzieci w grupach. Jabłka podawane codziennie.

 

 

Aktualizacja: 18 czerwca 2018

Linki

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.