krasnoludki
biedronki
jezyki
smerfy
misiaki

Przedszkole Nr 8 im. Janka Wędrowniczka w Koninie

Przedszkole Nr 8
im. Janka Wędrowniczka
ul. Przemysłowa 12, 62-510 Konin

tel: 63 242 48 07

Jadłospis


 

 

Posiłki podawane są w godzinach:

8.30 - śniadanie

12.00 - obiad

14.30 - podwieczorek

 

Dbamy o to, by jedzenie było dla dzieci przyjemnością, a nie przymusem
- nie zmuszamy ale zachęcamy do próbowania potraw.

Wdrażamy też nasze przedszkolaki do samodzielnego przygotowywania kanapek, sałatek, koktajli  a nawet i ciasteczek.

Dbamy również o dzieci ze specjalnymi potrzebami dietetycznymi. Jesteśmy otwarci na sugestie i propozycje rodziców.

 

Każdego dnia serwujemy  smaczne posiłki przygotowane ze zdrowych produktów w naszej przedszkolnej kuchni.

 

  • śniadanie - zupa mleczna lub płatki z mlekiem, kolorowe kanapki
    z pieczywa mieszanego z wędliną, serem i warzywami sezonowymi,
    z pastami: twarogowymi, jajecznymi, warzywnymi, jajko, dżem, miód, mleko, kakao lub herbata, owoc sezonowy, sok wieloowocowy lub owocowo-warzywny 

 

  • obiad - składa się z dwóch dań:  zupy sporządzonej na wywarze mięsno-warzywnym oraz drugiego dania: ziemniaki lub różnego rodzaju kasze lub ryż, porcja mięsa lub ryby, dania jarskie, surówki warzywne lub owocowo-warzywne,warzywa na parze, kompot owocowy.

 

  • podwieczorek - kolorowe kanapki, owocowe kisiele, budynie, kaszki,  koktajle mleczno-owocowe, świeże owoce sezonowe.

 

 


Na obiad podawane są  naprzemiennie dania mięsne, rybne oraz jarskie.

       Woda źródlana do dyspozycji dzieci w grupach. Jabłka podawane codziennie.

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 17.09.2018

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.

Talarki jajka z sosem

jogurtowo-majonezowym.

Sałata, pomidor, wiórki rzodkiewki, zielony ogórek. Kawa inka na mleku.

                                        

Zupa - krem z zielonego groszku

z razowymi grzankami (marchew, zielony groszek, pietruszka, seler,

por, mąka). Gzik-twarożek

ze szczypiorkiem i rzodkiewką (śmietana). Ziemniaki z koperkiem.

Sok naturalny. Owoce.

 

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem.

Sałatka jarzynowa (ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por, ogórek kwaszony, groszek zielony, majonez). Bawarka (mleko).

                                                                                               

Wtorek 18.09.2018

Zupa-mleczna owsianka.Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.Szynka wiejska (min.70%mięsa).Sałata kolorowa, pomidor, kiełki rzodkiewki.Herbata miętowa.

 

Zupa-krem z selera z makaronem (marchew, seler, pietruszka, por, jajka, mąka, śmietana).

Sznycel wieprzowo-cielęcy.

Ziemniaki z koperkiem.

Mizeria z jogurtem. Kompot. Owoce.

Kasza manna na mleku polana gorącymi malinami.

Banan.

                             

Środa 19.09.2018

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Ser żółty.

Sałata rukola, pomidor, ogórek zielony,

kiełki rzodkiewki.

Kawa zbożowa na mleku.

Talarki kalarepki do chrupania.

 

 

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami

(buraczki czerwone, por, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler).

Burger rybny (jajka, bułka tarta). Kasza kuskus. Surówka z pora

z jabłkiem i sosem jogurtowym. Kompot. Owoce.

Bułka firmowa z ziarnami (mąka) z masłem.

Konfitura wiśniowa

z przedszkolnej kuchni.

Mleko.                                   

                         

Czwartek 20.09.2018

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.

Jajecznica na masełku.

Pomidor malinowy, ogórek kwaszony, szczypior. Kakao na mleku.

 

Zupa fasolowa z ziemniakami

(fasolka biała, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por).

Risotto drobiowo-warzywne (marchew, ryż brązowy, pietruszka, seler, por).

Sok naturalny. Owoce.

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie z masłem.

Pasta z łososia z białym serkiem. Ogórek kwaszony, kolorowa papryka.

Herbata owocowa.                                                                                   

Piątek21.09.2018                                  

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.

Polędwica sopocka (min.70%mięsa).

Sałata roszponka, pomidor,

wiórki rzodkiewki.

Kawa zbożowa na mleku.

Marchewka do chrupania.

 

                           

Zupa jarzynowa - krem z natką pietruszki (ziemniaki, seler, por, marchew, pietruszka, śmietana).                            Wątróbka drobiowa z cebulką.

Ziemniaki z koperkiem.

Surówka z kwaszonej kapusty

z prażonym ziarnem słonecznika.

Sok naturalny. Owoce.

 

Krem twarogowy

waniliowo-truskawkowy

z przedszkolnej kuchni. Herbata.

                       

 

 

 

POGRUBIONĄ ZIELONĄ CZCIONKĄ OZNACZONO ALERGENY.

Dzieci na diecie otrzymują produkty zamienne bez alergenów.

Wykaz alergenów w pieczywie znajduje się w osobnym arkuszu                      
zamieszczonym obok jadłospisu.

 

Aktualizacja: 18 września 2018

Linki

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.