Posiłki podawane są w godzinach:
8.30 - śniadanie
12.00 - obiad
14.30 - podwieczorek
Dbamy o to, by jedzenie było dla dzieci przyjemnością, a nie przymusem
- nie zmuszamy ale zachęcamy do próbowania potraw.
Wdrażamy też nasze przedszkolaki do samodzielnego przygotowywania kanapek, sałatek, koktajli a nawet i ciasteczek.
Dbamy również o dzieci ze specjalnymi potrzebami dietetycznymi. Jesteśmy otwarci na sugestie i propozycje rodziców.
Każdego dnia serwujemy smaczne posiłki przygotowane ze zdrowych produktów w naszej przedszkolnej kuchni.
-
śniadanie - zupa mleczna lub płatki z mlekiem, kolorowe kanapki
z pieczywa mieszanego z wędliną, serem i warzywami sezonowymi,
z pastami: twarogowymi, jajecznymi, warzywnymi, jajko, dżem, miód, mleko, kakao lub herbata, owoc sezonowy, sok wieloowocowy lub owocowo-warzywny
- obiad - składa się z dwóch dań: zupy sporządzonej na wywarze mięsno-warzywnym oraz drugiego dania: ziemniaki lub różnego rodzaju kasze lub ryż, porcja mięsa lub ryby, dania jarskie, surówki warzywne lub owocowo-warzywne,warzywa na parze, kompot owocowy.
- podwieczorek - kolorowe kanapki, owocowe kisiele, budynie, kaszki, koktajle mleczno-owocowe, świeże owoce sezonowe.
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 11.02.2019Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Tzatziki (ser biały, ogórek zielony, czosnek). Sałata, pomidor, wiórki rzodkiewki. Kakao (mleko). Słupki białej rzodkwi do chrupania. |
Zalewajka z ziemniakami (żurek, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler). Kurczak w potrawce (śmietana, mąka). Ryż brązowy na sypko. Marchewka tarta z jabłkiem. Kompot. Owoce.
|
Shake truskawkowy (maślanka). Mandarynka.
|
Wtorek 12.02.2019Płatki jaglane na mleku.Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Kurczak faszerowany (min. 70% mięsa). Pomidor malinowy, kiełki brokuła, ogórek kwaszony, sałata roszponka. Herbata ziołowa. |
Zupa ogórkowa z ziemniakami (ogórek kwaszony, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana). Kluski leniwe z cynamonem (mąka, ser biały, jajka). Sałatka owocowa. Kompot.
|
Bułka grahamka (mąka) z masłem. Pasta z wędzonej makreli z kwaszonym ogórkiem i kolorową papryką. Wiórki rzodkiewki. Herbata owocowa. |
Środa 13.02.2019 Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Ser żółty. Sałata rukola, pomidorki koktajlowe, kiełki rzodkiewki, ogórek kwaszony. Kawa zbożowa na mleku.
|
Zupa szpinakowa z ziemniakami (szpinak, ziemniaki, marchewka, seler, por, pietruszka, śmietana). Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym (mąka). Kasza kuskus. Gotowana marchewka mini. Kompot. Owoce. |
Krem z kaszki kukurydzianej (mleko) polany gorącą konfiturą wiśniową. Kiwi ½.
|
Czwartek 14.02.2019Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem. Jajko z sosem tatarskim (ogórek kwaszony, jogurt, majonez). Sałata roszponka, pomidor, kiełki mix, zielony ogórek. Kawa inka (mleko). Kalarepka do chrupania. |
„Parzybroda” - Kapuśniak ze świeżej kapusty (kapusta, ziemniaki, marchew, por, pietruszka, seler). Burger rybny (jajka, bułka tarta). Ziemniaczki z koperkiem. Surówka z czerwonej kapusty z cebulką i marchewką. Kompot. Owoce. |
Deser jogurtowo-malinowy. Banan.
|
Piątek 15.02.2019 Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (mąka) z masłem.Kiełbasa szynkowa (min. 70% mięsa). Pomidor, sałata, ogórek świeży, kiełki brokuła. Kawa zbożowa na mleku. |
Zupa – krupnik (kasza jęczmienna, marchewka, ziemniaki, pietruszka, por, seler. Kotlet z jaj (jaja, bułka tarta). Surówka z selera z jabłkiem i prażonymi orzechami. Ziemniaki z koperkiem. Kompot. Owoce.
|
Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem. Woda źródlana z cytryną.
|
Woda źródlana do dyspozycji dzieci w grupach. Jabłka podawane codziennie.
Na obiad podawane są naprzemiennie dania mięsne, rybne oraz jarskie.
POGRUBIONĄ CZCIONKĄ ZNACZONO ALERGENY.
Dzieci na diecie otrzymują produkty zamienne bez alergenów.
Wykaz alergenów w pieczywie znajduje się w osobnym arkuszu
zamieszczonym obok jadłospisu.